+387 (0)66 065 759 Tehnička podrška
Novosti
<< Nazad
Točak koji postane gusjenica "u hodu"
Postavljeno: 29.06.2018.

Kada se vidi nešto ovako jednostavno, misli se na samu ideju, ponekome koga zanima tehnika dođe da se pojede jer se on nije sjetio nečeg ovako jednostavnog. Nema se šta ni puno pisati o ovome, jer sa fotki je sve jasno bez i jedne jedine rečenice!

Ponovno izmišljanje točka desilo se u saradnje američkog Ministarstva odbrane i Carnegie Mellon University, a radi se o točku koji se u hodu, u vožnji dakle, može transformisati u gusjenicu, a onda opet na otvorenom putu ili čvrstom tlu poprimiti ulogu klasičnog točka i nastaviti vožnju. Skaćeno ovo zovu RWT (od Reconfigurable Wheel-Track technology).

Pogledajte sam točak. Unutrašnji dio je praktično mehanizam, koji sadrži i elektromotore ili hidrauličke motore, pretpostavljam da je ovo prvo, a felga se transformiše na način da se spoljni dio postavi kao trougao (jedna ravna strana je oslonjena na tlo), a ono što je bio gazni sloj točka, postaje traka gusjenice koja se, uslovno, vrti oko felge. Ovako se piše radi pojednostavljenja shvatanja kako sistem radi, a sam princip gusjenice je u stvari da je ona tlo po kojem se kreće unutrašnji točak, zupčanik, šta god da je, a sama gusjenica je sjedinjena sa tlom. 

Sistem je još u razvoju, a kao i sve kod američke vojske, možda javnost neće niti znati kada ovakvo nešto zaživi na vojnim vozilima! Treba se tu pozabaviti sa puzdanošću, sa dinamičkim balansiranjem kompletnog sklopa, sa ....

https://www.youtube.com/watch?time_continue=219&v=HrQrJ57J9eE 

Izvor
http://www.automotosvijet.com/
MARKETING